Het is niet toevallig dat ik dit weekend zoveel vraag kreeg naar de essentiële olie met kaneelgeur. Het is koud, het sneeuwt en de komende tijd blijft het ook overdag vriezen - krijgen we dan toch nog eens een échte winter dit jaar? En kaneel is natuurlijk dé wintergeur bij uitstek.
Maar hoe combineer je kaneel nu? Kun je het ook nog gebruiken in de zomer? Heb je er veel van nodig? En als ik geen kaneelfan ben, hoe breng ik dàn warme gezelligheid in huis?
Ik geef je graag wat tips.
Essentiële olie

Geuren zijn vluchtige moleculen die in je neus komen en via hersenprikkels worden waargenomen als geur. Heel simplistisch en stom uitgelegd. Leuk uitgelegd is het een van onze 5 zintuigen waarmee we onze beleving vormen. Hoewel de geurwaarneming zich vaak onbewust afspeelt - in tegenstelling tot vb. zicht en gehoor - is de geurwaarneming SUUUUPPPPPERR (ik kan het niet genoeg benadrukken) belangrijk in beleving.
Geurmoleculen zitten van nature in wortels, schors, blaadjes, twijgjes, stengels, bloemen en schillen van planten. En door distillatie kunnen we deze 'vangen' in een potje. Dat is dan essentiële olie.
Hoe gebruik je je essentiële olie?
Essentiële olie zit verwerkt in vele producten (vb. in de heerlijke skin washes), of je kan zelf aan de slag met pure essentiële olie:
1. In een diffuser of door een roomspray te gebruiken adem je je essentiële olie in. Dit is een krachtige manier om een emotionele balans te vinden, de lucht te zuiveren of problemen met je luchtwegen te verzachten.
2. Op een tissue/watje in je handtas, in je kussensloop of tussen de ventillator in je auto (in plaats van die giftige 'boompjes')
3. Vermengt met (massage)olie kun je het aanbrengen op je lichaam ter ontspanning of als aromtherapie
4. Je kan essentiële oliën gebruiken om toe te voegen aan je home made poets- en wasproducten voor een heerlijke geur.
Kaneel

De plant
Kaneelolie wordt via stoomdestillatie verkregen uit de schors van de kaneelboom. Deze altijd groene boom met lichtbruine, papierachtige schors en lange aromatische bladeren kan tot wel 18 meter hoog worden.
De geur
De geur is heel herkenbaar: krachtig, warm-kruidig en zoet. We associëren kaneel vooral met gezellige winterse avonden omdat de geur een verwarmend effect heeft, maar kaneel dompelt je ook onder in een unieke oriëntaalse sfeer.
Geurcombinaties met kaneel
Pure geuren zijn ok, geurcombinaties zijn beter. Gemengd worden er meerdere receptoren in onze neus geprikkeld, wat een meer complexe geurbeleving geeft. Het is alsof je niet aan druivensap ruikt, maar een glas wijn zeg maar. Het is meer dan 'druif'.
De kaneelgeur heeft in combinaties nogal de neiging te gaan overheersen, voeg het daarom met wat beleid toe. Je kan best je 'basis' maken en druppeltje per druppeltje het effect ervan in de combinatie testen.
Eigenlijk ga je nooit denken van een geurcombinatie 'ieuw dit is vies' als je goede essentiële olie gebruikt. De essentiële olie van RainPharma, waar ik zelf mee werk en verkoop in de webshop, is 100% natuurlijk en van de zuiverste kwaliteit. So no worries!
Maar natuurlijk zijn er geuren die toch net wat beter combineren:
Eucalyptus (2/5) + Rozemarijn (2/5) + Kaneel (1/5)
Mijn ultieme favoriet en standaard huisgeur - waar iedereen trouwens naar vraagt. Het is een beetje een hamamgeur, en past in elk seizoen. Puur eucalyptus is echt sauna - de rozemarijn maakt er hamam van. De kaneel voegt net dan weer net dat extra warmte en oriëntaalse sfeer toe.
Heerlijk zoet-kruidige geur met een verkwikkend effect. De appelsien is ideaal voor de thuiswerkers die een energy boost nodig hebben. De salie maakt dat het geen 'koekjesfeest' wordt, maar er toch iets van kracht in de geur zit. In de zomer laat je de kaneel eventueel gewoon weg. Kan ook met citroen i.p.v. appelsien trouwens.
... of geen kaneel?
What if you hate cinnamon (say whatttt?!) Oké first: van waar je issues met kaneel? Laat het me weten!
Maar natuurlijk, je kan ook warme wintergeuren maken zonder kaneel:
Eucalyptus (1/2) + Rozemarijn (1/2)
Inderdaad, gewoon opnieuw mijn favoriet, maar dan zonder kaneel. Perfect voor in de woonkamer of in je home-office. Rozemarijn geeft vertrouwen in jezelf en de toekomst en wordt al duizenden jaren gebruikt als geheugenbooster. Deze combinatie gebruikte ik trouwens eerst als 'mijn huisgeur' voor ik besloot er eens kaneel aan toe te voegen.
Heerlijk rustgevende geur, met knipoog naar la douce France. Het warme zoet-kruidige van de anijs en het bloemige van de lavendel combineren perfect. Beide geuren staan gekend om hun ontspannende eigenschappen. Ik voeg dan ook altijd deze combinatie toe aan mijn 'wasverzachter' (1/2 azijn + 1/2 water + enkele druppels essentiële olie) om mijn beddengoed te wassen. Je kan het ook op je kussensloop sprayen of een diffuser op je slaapkamer zetten.
Experimenteer er op los! Zoals gezegd kun je geen 'foute' combinaties maken. Probeer verschillende geurencombinaties en verhoudingen uit en kijk wat voor jou het best werkt. Wie weet heb jij binnenkort ook je eigen warme 'huisgeur' : )