top of page

Warme wintergeuren

Het is niet toevallig dat ik dit weekend zoveel vraag kreeg naar de essentiële olie met kaneelgeur. Het is koud, het sneeuwt en de komende tijd blijft het ook overdag vriezen - krijgen we dan toch nog eens een échte winter dit jaar? En kaneel is natuurlijk dé wintergeur bij uitstek.


Maar hoe combineer je kaneel nu? Kun je het ook nog gebruiken in de zomer? Heb je er veel van nodig? En als ik geen kaneelfan ben, hoe breng ik dàn warme gezelligheid in huis?


Ik geef je graag wat tips.Essentiële olie

Geuren zijn vluchtige moleculen die in je neus komen en via hersenprikkels worden waargenomen als geur. Heel simplistisch en stom uitgelegd. Leuk uitgelegd is het een van onze 5 zintuigen waarmee we onze beleving vormen. Hoewel de geurwaarneming zich vaak onbewust afspeelt - in tegenstelling tot vb. zicht en gehoor - is de geurwaarneming SUUUUPPPPPERR (ik kan het niet genoeg benadrukken) belangrijk in beleving.


Geurmoleculen zitten van nature in wortels, schors, blaadjes, twijgjes, stengels, bloemen en schillen van planten. En door distillatie kunnen we deze 'vangen' in een potje. Dat is dan essentiële olie.


Zo is er essentiële olie van een hele waaier aan geuren - je vindt ze in de webshop.


Hoe gebruik je je essentiële olie?

Essentiële olie zit verwerkt in vele producten (vb. in de heerlijke skin washes), of je kan zelf aan de slag met pure essentiële olie:

1. In een diffuser of door een roomspray te gebruiken adem je je essentiële olie in. Dit is een krachtige manier om een emotionele balans te vinden, de lucht te zuiveren of problemen met je luchtwegen te verzachten.

2. Op een tissue/watje in je handtas, in je kussensloop of tussen de ventillator in je auto (in plaats van die giftige 'boompjes')

3. Vermengt met (massage)olie kun je het aanbrengen op je lichaam ter ontspanning of als aromtherapie

4. Je kan essentiële oliën gebruiken om toe te voegen aan je home made poets- en wasproducten voor een heerlijke geur.


Kaneel

De plant

Kaneelolie wordt via stoomdestillatie verkregen uit de schors van de kaneelboom. Deze altijd groene boom met lichtbruine, papierachtige schors en lange aromatische bladeren kan tot wel 18 meter hoog worden.


De geur

De geur is heel herkenbaar: krachtig, warm-kruidig en zoet. We associëren kaneel vooral met gezellige winterse avonden omdat de geur een verwarmend effect heeft, maar kaneel dompelt je ook onder in een unieke oriëntaalse sfeer.


Geurcombinaties met kaneel

Pure geuren zijn ok, geurcombinaties zijn beter. Gemengd worden er meerdere receptoren in onze neus geprikkeld, wat een meer complexe geurbeleving geeft. Het is alsof je niet aan druivensap ruikt, maar een glas wijn zeg maar. Het is meer dan 'druif'.


De kaneelgeur heeft in combinaties nogal de neiging te gaan overheersen, voeg het daarom met wat beleid toe. Je kan best je 'basis' maken en druppeltje per druppeltje het effect ervan in de combinatie testen.


Eigenlijk ga je nooit denken van een geurcombinatie 'ieuw dit is vies' als je goede essentiële olie gebruikt. De essentiële olie van RainPharma, waar ik zelf mee werk en verkoop in de webshop, is 100% natuurlijk en van de zuiverste kwaliteit. So no worries!


Maar natuurlijk zijn er geuren die toch net wat beter combineren:

Mijn ultieme favoriet en standaard huisgeur - waar iedereen trouwens naar vraagt. Het is een beetje een hamamgeur, en past in elk seizoen. Puur eucalyptus is echt sauna - de rozemarijn maakt er hamam van. De kaneel voegt net dan weer net dat extra warmte en oriëntaalse sfeer toe.