top of page

Bloempottengids

Er staan dit jaar weer wat inspiratiedagen op de planning, waarbij ik jullie meeneem in het verhaal van Sage. Tijdens deze dagen kun je alle inspiratie op doen om ook bij joùw thuis te kunnen genieten van mediterraan geïnspireerd wonen.

We starten dit jaar met een bloempottenfestival op zaterdag 10 en zondag 11 april. Tijdens dit weekend wil ik jullie inspireren om de grenzen van indoor/outdoor te laten vervagen. Een beetje meer van buiten naar binnen halen en je buitenruimte inrichten als onderdeel van je leefruimte. Het is dus meer dan alleen potten - zoals altijd zal het een beleving worden waarbij al je zintuigen geprikkeld worden.En een bloempottenfestival vraagt om een bloempottengids. Dus voilà, alsjeblieft :)PS: Kun je niet wachten tot het bloempottenfestival? Pre-order dan nu met 20% korting! De deuren van de pre-order zijn nog open tot en met 14 februari 2021.
Bloempotten: soorten en maten


Het is heel eenvoudig: Er zijn enerzijds bloempotten en anderzijds sierpotten. Bloempotten hebben een gat in de bodem, sierpotten niet.

Dat verschil in de bodem maakt dat je in een bloempot je plant rechtstreeks kan planten, terwijl je dat in een sierpot best niet doet. Overtollig water kan namelijk nergens heen in een sierpot, en kan zo schade toebrengen aan de wortels van je planten. In een sierpot zet je dus best gewoon een plastic pot met gaatjes onderin zodat het water weg kan vloeien. Afhankelijk of je sierpot waterdicht is gecoat, kun je er eventueel nog een schaaltje in zetten om overtollig water op te vangen. Zelfs een gevlochten mand kun je op deze manier perfect gebruiken als sierpot.


Wil je toch je plant rechtstreeks in een sierpot zetten? Check eerst dat je pot waterdicht is (of gebruik eventueel een plastic zak) en wees voorzichtig met water geven. De bodem opvullen met hydrokorrels is dan ook een goed idee om te veel aan water tijdelijk te absorberen. Er bestaan ook een soort waterreservoirs die je in je pot kan zetten om te veel aan water te voorkomen.


Alleszins kun je een bloempot dus binnen én buiten gebruiken, terwijl een sierpot dient voor binnen (o.w.v. geen controle over hoeveel water je plant buiten krijgt). Het onderschoteltje van een bloempot is niet alleen handig om de ondergrond te beschermen tegen het overvloedig water, maar ook als waterreservoir voor als je eens te laat bent met je waterbeurt.


Een echte regel bestaat er niet om de potmaat te bepalen. Maar weet: planten houden van ruimte. Hoe meer ruimte je ze geeft, hoe groter ze zullen worden. Wanneer je een plant uit het plantencentrum meeneemt, zit deze meestal al vrij benauwd in haar pot. Wanneer je ze uit haar pot haalt, zul je dan ook zien dat er meer wortel dan aarde in het plastic potje zit. Afhankelijk van de groeisnelheid kies je 1 of enkele maten groter. Ook het totaalbeeld moet kloppen; een hele lage pot met een hele hoge plant staat vaak vreemd. Een té grote pot is niet interessant (tenzij het echt een heel snelgroeiende plant is) omdat de waterhuishouding in de pot moeilijk te beheersen is en zo de potgrond wel eens kan gaan schimmelen.


Tenslotte nog dit: wil je je bloempotten buiten kunnen laten staan in de wintermaanden, ga dan niet voor een geglazuurde pot. Het glazuur is niet vorst-resistent en kan bijgevolg barsten bij vriestemperaturen.Bloempot vullen

1. Drenk de binnen- en buitenkant van je lege bloempot in water.

De terracotta pot dient van kleur te veranderen, van licht naar donker. Als de pot donker wordt wanneer je hem nat maakt, geeft dat aan dat er water in opgeslorpt kan worden en dat deze dus poreus genoeg is om ook lucht door te laten. De wortels van je planten zullen dus zowel vocht als lucht krijgen.


2. Plaats een stuk van vb. een kapotte pot over het gat in de bodem van de pot.

Leg de bolle kant naar boven, zodat er nog water onderdoor kan. Hiermee voorkom je dat het gat in de bodem verstopt geraakt met aarde, waardoor het water niet goed afloopt.


3. In grote potten (diameter > 20cm), kun je ongeveer 1/4 van de pot vullen met een laag drainage.

Je kan hiervoor hydrokorrels gebruiken van bij het tuincentrum, maar evengoed stukken gebroken terracotta potten of grindjes. Dit zal de wortels van je plant wat ruimte geven om te ademen.


4. Nu kan je aarde in je pot doen en de plant erin planten.

Vul de pot niet helemaal tot de rand met aarde, want als je dan water geeft zal het water meteen overlopen. Blijf dus een 1-3cm van de potrand af met de aarde.


Et voilà! Je plant is nu klaar om op haar nieuwe plaats te zetten!De juiste plaats


Denk bij de keuze van de plek niet alleen aan waar hij mooi zou staan, maar kijk eerst en vooral naar welke plant je hebt! Kies de plaats op basis van de eigenschappen van de plant: temperatuur, licht en vocht. Dit is afhankelijk van haar oorspronkelijke habitat. Je bootst die habitat dus best zo goed mogelijk na, wil je dat je plant blij is.


Een typische jungleplant zal zo bijvoorbeeld graag in een warme, vochtige omgeving staan zonder direct zonlicht op de bladeren. Onze typische 'kamerplanten' zijn dus vaak jungleplanten. De fout die velen maken is om ze direct achter het raam te zetten op de zuidkant (want 'lekker warm'), waar de bladeren zullen verbranden. Daarnaast is de lucht binnen vaak te droog. Een diffuser kan dan helpen.


Een olijfboom wil juist wel graag hele dagen in de blakende zon staan en kan koudere periodes ook gerust aan. De gevoeligheid voor vorst wordt vooral veroorzaakt door het in de winter actieve blad. De verdamping gaat gewoon door, ook als de grond bevroren is. De olijfboom kan in de winter daarom best zo veel mogelijk uit de wind gezet worden, maar kan heus wel bij temperaturen tot -10°C gewoon buiten staan zonder problemen.


Kijk dus waar je plant vandaan komt, en kies zo de juiste plek voor je nieuwe vriend.Bloempotten in de winter


Voor de planten die buiten mogen blijven staan, volg je volgend stappenplan voor de eerste vorst zodat de potten niet kapot zullen vriezen en voor jarenlang plezier:

  1. Verwijder eventuele onderschoteltjes. Hierdoor zal het overtollig water in de schoteltjes niet bevriezen - dit zou de wortels kunnen beschadigen!

  2. Zorg dat het overtollig water nog weg kan. Plaats hiervoor je pot bijvoorbeeld op de kiezels. Of zet je potten op houten blokjes of dergelijke zodat overtollig water zeker weg kan.

  3. Je kan grote potten eventueel inpakken met isolerend materiaal. Bind vast met touw zodat de isolatie stevig rond de pot zit.

  4. Verplaats je potten naar een beschutte plek, vb. aan een raam waar het altijd iets warmer is. Vermijd het verplaatsen van je potten wanneer het eenmaal vriest om barsten te voorkomen.

Planten die liever in een koude kas overwinteren, zet je daar best voor de eerste vorst. Denk niet: oooh ik doe dat wel wanneer het te hard gaat vriezen, want dat ga je vergeten, trust me. Voor mij is de 'koude kas' gewoon mijn hal zonder verwarming (echt fris dus, maar wel veel licht) of in de garage voor het raam. Deze planten gaan in rust en hoef je dus echt weinig te bezoeken voor een waterbeurt.Stockage van bloempotten


Als je een bloempot leeg maakt en niet meteen herbruikt, sla je ze netjes op:

  1. Borstel de binnen- en buitenkant van je bloempot schoon

  2. Stockeer de potten ondersteboven in een overdekte ruimte

  3. Vermijd verhuizen tijdens vriesperiodes omdat er zo barstjes zouden kunnen ontstaan.
Nog geen of niet genoeg mooie bloempotten in huis? In de webshop vind je een prachtige collectie aan bloempotten (en sierpotten) terug. Met deze gids ben je alvast goed vertrokken om de juiste keuze te maken en te kunnen genieten van jarenlang groen geluk in/aan huis.Heel veel plantpret! : )


bottom of page